Jakie posiłki jeść w pracy

Woman Preparing Takeaway Meal

Jak powszechnie wiadomo każdy z nas powinien spożywać niewielkie posiłki nie rzadziej niż co 3-4 godziny. Zasady te obowiązują również podczas codziennego, ośmiogodzinnego przebywania w zakładzie pracy. Jeśli je złamiemy, wywołamy u siebie spadek koncentracji, rozdrażnienie, bóle głowy czy problemy z układem pokarmowym. Nie wszystkie produkty spożywcze będą dla nas dobre, dlatego nie można jeść „czegokolwiek”. Także w pracy należy zwracać uwagę na to, co się je. Co zatem zabierać do pracy, by uniknąć przypadkowego, niezdrowego jedzenia?

Co jeść?

Na pewno warto zrezygnować z zakupu wafelków, batoników, rogalików czy ciasteczek, bo tego rodzaju produkty nie nadają się na drugie śniadanie czy lunch. Najzdrowiej będzie przygotowywać sobie samemu posiłki i przekąski do pracy. Mamy tu całe pole do popisu: rozmaite surówki, sałatki z sosem na bazie oliwy z oliwek, a nie majonezu, kanapki z pieczonym drobiem, chipsy warzywne lub owocowe, jogurty naturalne z otrębami lub orzechami, owoce (np. borówki, maliny, jabłka), pokrojone w paski warzywa. Jeśli zdarzy się, że zapomnimy o przygotowanym w domu posiłku, to warto mieć zawsze zapasową torebkę orzechów, migdałów czy rodzynek w szufladzie, która na pewno zaspokoi nasz głód, a my nie będziemy musieli „ratować się” innymi niezdrowymi przekąskami, w tym przede wszystkim chipsami, cukierkami czy ciasteczkami.

Środowisko biurowe, z mało aktywnym trybem życia, bywa przyczyną uczucia zmęczenia czy infekcji u pracowników. Aby temu zapobiec, trzeba wybierać żywność, która dostarczy nam energii, wzmocni system odpornościowy i pomoże zachować jasność umysłu. Najlepszymi produktami w tym przypadku będą ryby z dużą zawartością kwasów omega 3, np. łososie, makrele oraz orzechy.

Unikajmy też produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi. Po ich zjedzeniu mamy ochotę na słodycze, a nasza energia spada. Najbezpieczniej zjeść 2-3 kostki gorzkiej czekolady z minimum 70% kakao lub kilka suszonych owoców, najlepiej śliwek.

Nie wychodź bez śniadania

Śniadanie nie bez kozery nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Podnosi nam ono poziom cukru we krwi, dzięki czemu na dłużej pozostajemy syci i nie kuszą nas już tak bardzo wysokokaloryczne i niezdrowe przekąski. Jeśli nie zdążymy zjeść go przed wyjściem do pracy, musimy posilić się od raz po przyjściu do firmy. Nie jedzmy w biegu i nie przejadajmy się. Na pierwszy posiłek warto wybrać np. kanapkę z razowego chleba z chudym mięsem i pomidorem czy sałatą.

Jedz regularnie

Nie zapominajmy o rozkładaniu w czasie przygotowanych przez siebie posiłków. Warto trzymać się 3-4 godzinnych przerw. Ta zasada jest podstawą każdej diety i zgodnie z nią w pracy powinno się zjadać dwa posiłki: drugie śniadanie i lunch. W ten sposób przyzwyczaja się organizm do tego, aby nie magazynował on tłuszczu. Jeżeli zaczynamy swój dzień pracy o 8:00, to najpóźniej o 11:00 powinniśmy zjeść np. jabłko, a potem ok. 13:00-14:00 np. sałatkę.

Organizowanie i planowanie swojego menu w pracy naprawdę ma sens, ponieważ gdy będziemy głodni, nie sięgniemy po gotowe, niezdrowe potrawy, tuczący fast food czy gotowe dania cateringowe. Poza tym wszystko to, co oraz w jakiej ilości zjadamy w pracy, przekłada się potem na nasz apetyt po powrocie do domu.

Jeśli przez cały dzień je się mądrze, to wieczorem wystarcza już tylko mała kolacja. Planowanie swojego dziennego menu nie jest zajęciem trudnym czy pracochłonnym i szybko wchodzi w nawyk. Nagrodą za niewielki wysiłek będzie utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zdrowia.

3 Komentarzy

  1. Ja sobie wieczorkiem przygotowuję warzywka do tego wrzucam kurczaka ugotowanego na parze, i mam zdrową sałatkę do pracy, a nie jakiś fast food.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *