Jak szkodzi nam fast food

Fast food

Fast food, czyli szybkie jedzenie jest dostępne niemal na każdym kroku i bardzo popularne ze względu na ogólne zabieganie, konsumpcjonizm czy wygodę osób, które po nie sięgają. Niestety szybko nie znaczy zdrowo. Tego typu potrawy są bardzo kaloryczne, pełne tłuszczu i węglowodanów, a przy tym zawierają znikome ilości witamin, błonnika czy innych składników mineralnych.

Ograniczenie ruchu oraz złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do otyłości, nadciśnienia czy miażdżycy. Lekarze biją na alarm, żeby zwracać uwagę na to, co się je i uczyć nasze dzieci prawidłowego odżywiania. Istotnym punktem w tej nauce jest rezygnacja z fast foodów.

Dlaczego fast foody nam szkodzą?

Przede wszystkim dlatego, że nie zawierają żadnych wartości odżywczych, lecz tylko cukier, sól, tłuszcze i węglowodany, przez co powodują przyrost wagi, nie dostarczając organizmowi składników odżywczych.

Ponadto zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, powodujące osłabienie sił obronnych organizmu. A brak błonnika i witamin spowodowany wykorzystaniem białego, miękkiego pieczywa prowadzi do zaparć czy anemii.

Konsekwencje niezdrowego jedzenia

Do fast foodów zaliczamy przede wszystkim hamburgery, frytki, hot-dogi, zapiekanki, kebaby, pizze i słodkie napoje gazowane, w tym coca colę. Frytki, które w barach szybkiej obsługi smażone są kilkakrotnie na tym samym tłuszczu zawierają rakotwórczy związek zwany akrylamidem oraz tłuszcze trans powodujące miażdżycę. Nie powinny ich jeść kobiety w ciąży (niekorzystnie wpływają na płód) oraz mężczyźni (zmniejszają płodność). Hamburgery przez zawarte w nich kwasy tłuszczowe podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi (LDL), obniżając poziom tego „dobrego”(HDL), a przez sód – powodują rozwój nadciśnienia tętniczego oraz chorób nerek.

Nawet podawane w barach szybkiej obsługi sałatki nie są zaliczane do zdrowych dań, gdyż są słodzone, polewane tłustym, kalorycznym sosem oraz podawane z dodatkami typu bekon.

Czym grozi niezdrowe jedzenie?

Częste jedzenie fast foodów wpędza w takie choroby jak otyłość (szczególnie wśród dzieci i młodzieży), miażdżyca, choroby nowotworowe – głównie przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, zaparcia, niestrawność, choroby serca, układu krążenia i wątroby czy nawet depresja. Żywność ta charakteryzuje się dużą zawartością kalorii, tłuszczu, soli, cukru i substancji chemicznych mających negatywny wpływ na zdrowie. Oczywiście zjedzenie hamburgera czy kawałka pizzy raz lub dwa razy w miesiącu nie będzie wiązało się z dramatyczną utratą zdrowia, jednak w dniu kiedy sięgniemy po jakiś fast food zadbajmy o to, by pozostałe posiłki zawierały ryby, warzywa, owoce i nabiał. A jeśli zdecydujemy się na tzw. szybkie jedzenie, to kupujmy je w renomowanych sieciach, nie zaś w ulicznych budkach, wybierając ich zdrowe alternatywy: kanapki z ciemnym pieczywem bez majonezu, grillowane mięsa oraz warzywa. Warto walczyć z uzależniającym, tanim, łatwo dostępnym i szybkim jedzeniem, ponieważ w grę wchodzi nasze życie oraz zdrowie naszych dzieci.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *