Czym jest indeks glikemiczny?

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG), czyli tzw. wskaźnik glikemiczny przedstawiany jest w formie tabeli, która zawiera informację o tym, ile wzrośnie poziom glukozy we krwi tuż po spożyciu danego produktu spożywczego.

Indeks glikemiczny oblicza się dzieląc poziom glukozy we krwi (który uzyskuje się po przeprowadzeniu testu żywnościowego z wykorzystaniem 50 g węglowodanów) przez poziom stężenia glukozy otrzymany po spożyciu danego produktu. Jeśli indeks glikemiczny wyniesie np. 70, to oznacza to, że po zjedzeniu 50 g wybranego produktu poziom stężenia glukozy we krwi wzrośnie aż o 70%, czyli tak jak po spożyciu 50 g glukozy w czystej postaci. Kiedy podamy dany produkt spożywczy wybranej grupie osób, a w następnej kolejności przez dwie godziny w 15-minutowych odstępach będziemy pobierać każdej z tych osób krew i zbadamy im poziom cukru we krwi, to wówczas uzyskamy przeciętną wartość IG.

Pamiętajmy, iż im wyższa wartość glikemiczny danego produktu, tym wyższy będziemy mieli poziom glukozy we krwi po jego zjedzeniu. Indeks glikemiczny warto uwzględniać w procesie żywienia, gdyż dzięki niemu możemy kontrolować zawartość cukru w produktach żywnościowych, a tym samym – kontrolować przyrost naszej wagi. Spożycie węglowodanów o wysokim IG wywołuje gwałtowny skok stężenia glukozy w surowicy krwi, który doprowadza do dużego wyrzutu insuliny. Poziom cukru następnie szybko ulega obniżeniu i na zasadzie wahadła nie spada do wartości początkowej, lecz znacznie poniżej jej poziomu, doprowadzając do stanu źle tolerowanego przez organizm zwanego hipoglikemią.

Jednym z jej objawów jest silne uczucie głodu, które u wielu osób kończy się niekontrolowanym podjadaniem. Dlatego też pokarmy o wysokim IG (o wartości wyższej bądź równej 70) sprzyjają tyciu, wywoływanemu przez głód, który sprzyja częstszemu podjadaniu oraz działają anabolicznie (aktywując procesy składowania tłuszczu) z powodu dużych skoków poziomu insuliny. Spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemiczny (poniżej 55) powoduje relatywnie niewielki i powolny wzrost poziomu cukru, czyli niski wyrzut insuliny. Dzięki nim można kontrolować przyrost swojej wagi. Pamiętajmy, że im bardziej dany produkt spożywczy został przetworzony, tym większy posiada indeks glikemiczny. Ponadto indeks glikemiczny produktów żywnościowych, które spożywamy w ich naturalnej postaci jest zdecydowanie niższy niż gotowanych bądź przetworzonych w inny sposób.

2 Komentarzy

  1. Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo nisko, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się długo. Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *