GDA, czyli wskazane dzienne spożycie

GDA na etykietach żywności

Przeglądając etykietki poszczególnych produktów spożywczych, można natknąć się na skrót GDA. Oznacza on wskazane dzienne spożycie (z ang. Guideline Daily Amounts), czyli stanowi warunek zachowania dobrego stanu zdrowia i zbilansowanej diety.

GDA dotyczy informacji umieszczanej na opakowaniu produktu o całkowitej energii diety, a także zawartości składników odżywczych, które powinniśmy spożywać w ciągu doby. Dzięki temu oznaczeniu dowiadujemy się z etykietki, ile procent potrzebnych dla naszego zdrowia składników spożywamy wraz z danym produktem. Jest to bardzo przydatne podczas np. układania diety cukrzykowi czy osobie z nadciśnieniem, unikającej soli.

Użyteczne informacje zawarte w GDA są dobrowolnie podawane przez przemysł spożywczy w celu lepszego zobrazowania energii i zawartości składników odżywczych, które są dostarczane w produktach spożywczych. Udostępnianie tych informacji przyczynia się do lepszego rozumienia przez konsumentów, dzięki którym produktom mogą osiągnąć cele zbilansowanego sposobu żywienia.

Koncepcja GDA najszybciej w Europie została wprowadzona w Wielkiej Brytanii (1998 r.), a obecnie stopniowo zyskuje uznanie w Europie kontynentalnej.

Informacje, zamieszczane na opakowaniach żywności dotyczą zawsze wartości referencyjnych podawanych we Wskazanym Dziennym Spożyciu, czyli GDA, odnoszących się do poszczególnych składników, zostały zaczerpnięte z międzynarodowych, a także europejskich lub krajowych norm żywienia. Wartości ze Wskazanego Dziennego Spożycia ustala się w oparciu o zalecenia żywieniowe dla odpowiedniej wartości energetycznej (kcal) oraz podstawowych składników odżywczych (cukrów, białek, węglowodanów, tłuszczów ogółem, błonnika, sodu, czyli równoważnika soli, a także nasyconych kwasów tłuszczowych), które mają istotny wpływ na zwiększone ryzyko chorób dietozależnych.

Zalecenia żywieniowe dotyczą osób dorosłych i są oparte na ocenie średniego dziennego zapotrzebowania zdrowych kobiet oraz mężczyzn w wieku powyżej 18 lat, posiadających prawidłową i niezmieniającą się wagę ciała, a także o mało aktywnym trybie życia (zapotrzebowanie energetyczne – kcal). Tego rodzaju informacje pomagają w utrzymaniu czy układaniu zbilansowanej diety, a także ustalaniu prawidłowego dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz odżywczego. GDA to szybki i łatwy sposób na bezpośrednią kontrolę spożywanych tłuszczów, cukrów, ilości soli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, a także wartości energetycznej. Warto również pamiętać, że wartości GDA na opakowaniach produktów spożywczych podawane są w przeliczeniu na porcję produktu.

Konsumenci powinni traktować GDA jako punkt odniesienia dla oceny udziału poszczególnych produktów spożywczych w spełnianiu ich dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, nie zaś jako ścisłe zalecenia żywieniowe, które tak naprawdę zależą od płci, wieku, aktywności fizycznej, masy ciała itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *