Dlaczego warto jeść seler?

Seler
fot. lola1960/bigstockphoto.com

Właściwości prozdrowotne selera znane są już od czasów, w których żyli Egipcjanie. To właśnie oni jako pierwsi wykorzystywali to warzywo jako lek na reumatyzm, wysokie ciśnienie krwi, artretyzm, wzmocnienie układu nerwowego czy zaostrzenie apetytu. Obecnie bez selera, zarówno w formie bulwy, jak i naci, nie może obejść się żadna dieta odchudzająca lub zwiększająca potencję. Często stosuje się go również jako naturalny środek uspokajający. Co takiego skrywa w sobie to warzywo, że jest nazywane skarbnicą minerałów?

Seler jest jednym z najstarszych warzyw na świecie. Stanowi źródło witaminy C, E oraz tych z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, wapnia i cynku. Spośród wszystkich warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu. Należy pamiętać przy tym, że warzywo to jest bardzo niskokaloryczne, w 100 g posiada tylko 17 kcal.

Seler naciowy dostarcza jeszcze mniej kalorii (zaledwie 7 kcal), a w swoim składzie ma więcej witaminy C niż cytrusy, witaminę B, PP, E, kwas foliowy, beta karoten, cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i flawonoidy (związki działające przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczająco).

Wśród licznych właściwości prozdrowotnych selera najczęściej wymienia się:

  • ułatwienie trawienia,
  • polepszenie pracy nerek i serca,
  • pobudzenie przemiany materii,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • działanie uspokajające i kojące na układ nerwowy,
  • działanie moczopędne,
  • pobudzenie apetytu,
  • działanie przeciwbólowe (picie wywaru z gotowanej bulwy selera znakomicie łagodzi bóle artretyczne),
  • pomoc w trawieniu tłuszczów,
  • uszczelnienie naczyń krwionośnych,
  • działanie antydepresyjne, uspokajające,
  • zmniejszenie bólów stawów,
  • likwidacja zaparć,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • wspomaganie odchudzania (seler naciowy),
  • nawilżenie skóry, likwidowanie obrzęków, wzmocnienie włosów, ochrona przed nowotworami (seler naciowy),
  • zwiększenie produkcji żółci,
  • wzmacnia funkcje seksualne,
  • wspomaganie leczenia zapalenia górnych dróg oddechowych oraz przewlekłych chorób płuc

Z selera można robić soki, dodawać go do surówek, sałatek i zup, a także spożywać np. z dipami (sosami). Najlepiej jest jeść go na surowo, gdyż wtedy nie traci swoich cennych składników. Sok z selera powinny pić przede wszystkim osoby mające kłopoty z nerkami, zaś napar z nasion selera doskonale obniża ciśnienie tętnicze. Nie wolno jednak w tym celu stosować nasion przeznaczonych do uprawy, gdyż mogą być spryskiwane ochronnymi środkami chemicznymi. Do picia można stosować tylko nasiona ze sklepów ze zdrową żywnością.

Należy go też dobrze przechowywać: naciowy w lodówce, nieumyty i w woreczku foliowym, zaś korzeniowy – w ciemnym, chłodnym miejscu.

Na to typowo polskie warzywo muszą uważać alergicy, gdyż może ono uczulać. Ze szczególną ostrożnością należy go podawać małym dzieciom oraz osobom podatnym na uczulenie od promieni słonecznych.

Seler to niepozorne i niedoceniane w polskiej kuchni warzywo, niesłusznie, gdyż jest prawdziwym skarbcem dobroczynnych dla naszego zdrowia substancji. Spożywając go, będziemy nie tylko zdrowsi, ale również piękniejsi oraz długowieczni.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *