Cukier brzozowy zdrową alternatywą

Cukier brzozowy zdrową alternatywą

Ksylitol, popularnie zwany cukrem brzozowym, jest to substancja chemicznie niebędąca cukrem. Wytwarzany jest z on kory brzozowej. Ksylitol jest to alkohol polihydroksylowy o prostej budowie chemicznej (C5H11OH). Jest naturalną substancją wytwarzaną w procesie przemiany glukozy, w mikroorganizmach, roślinach oraz w organizmie zwierząt i ludzi. Organizm człowieka wytwarza codziennie ok. 15 gramów ksylitolu.

Na podstawie przeprowadzonych badań udowodniono, że związek ten ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, metabolizuje już bezpośrednio w komórkach, przy tym wyraźnie alkalizując tkanki i narządy wewnętrzne człowieka. Przez alkalizację tkanek przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się narządów i tkanek. Ksylitol został odkryty przez niemieckiego chemika w 1891 roku. Po raz drugi związkiem tym zainteresowali się fińscy naukowcy, w trakcie II wojny światowej, w czasie dotkliwego kryzysu cukru w Finlandii. Od tej pory ksylitol stał się alternatywnym produktem cukru.

W latach sześćdziesiątych XX wieku zalecany był przez lekarzy, jako słodzik, w Niemczech, Szwajcarii, Japonii i Związku Radzieckim w diecie diabetyków. Podawany był również w kroplówkach pacjentom z zakłóconą tolerancją na glukozę. Kolejnymi krajami, które zaczęły wytwarzać ksylitol na użytek gospodarstwa domowego są Chiny, Włochy. W 1963 roku ksylitol został zatwierdzony przez amerykański Urząd ds. Żywności i Leków jako środek nieposiadający właściwości toksycznych. Liczne przeprowadzone badania naukowe udowodniły, że spożywanie ksylitolu przez dłuższy czas powoduje eliminację łaknienia cukru. Fakt, że jest absorbowany i przetwarzany powoli wpływa na niski poziom wydzielania insuliny w organizmie, wskutek czego posiada on ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru.

Słodki, uzależniający smak cukru, siejący spustoszenie w naszym organizmie poprzez wpływ na rozwój coraz większej liczby chorób i doprowadzający system immunologiczny do degeneracji, może wreszcie zostać ograniczony, bez pozbawienia przyjemności spożywania słodkich produktów.

Alternatywny ksylitol jest tak samo słodki jak zwykły cukier, jednak zawiera 40% mniej kalorii i o 75% mniej węglowodanów. Przede wszystkim nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak laktoza, sacharoza, fruktoza, glukoza. Wszystkie popularnie stosowane cukry są sześcio- i dwunastowęglowe (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza) mające właściwości wspierające rozwój niebezpiecznych grzybów i bakterii, natomiast ksylitol jest pięciowęglowy o właściwościach bakteriobójczych. Ksylitol ogranicza rozwój drożdżaków i pleśni, w tym trudne do wyleczenia Candida albicans, jest również skuteczny w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, które są przyczyną wrzodów żołądka.

Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy, co oznacza, że wskazany jest przy:

  • infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok),
  • zapaleniu ucha środkowego,
  • przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
  • przeciwdziała paradontozie stanach zapalnych dziąseł i próchnicy zębów (może zlikwidować niewielkie ubytki), wzmacnia szkliwo,
  • likwiduje niemiły zapach z ust.

Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu przywracając w ten sposób właściwą mineralizację kości dlatego wskazany w profilaktyce osteoporozy, jak również dla osób dotkniętych już tym schorzeniem.

Oprócz szeregu właściwości leczniczych ksylitol może być produktem kulinarnym i zastąpić cukier do przyrządzania różnych potraw.

1 Comment

  1. Warto dodać iż cukier brzozowy należy do diety wprowadzać stopniowo, tak aby układ pokarmowy mógł się do niego dostosować nie powodując efektu przeczyszczenia. Minusy ksylitolu ? Niestety nie upieczemy na nim ciast drożdżowych, gdyż drożdże najzwyczajniej w świecie na nim nie wyrastają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *