Chlebek świętojański i jego właściwości

Chlebek świętojański i jego właściwości

Karob jest jednym z najzdrowszych produktów żywieniowych oraz doskonałym źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Ziarna karobu sprowadzane są z krajów o ciepłym klimacie, gdyż tylko tam rosną drzewa karobu, zwane także „Chlebem św. Jana”. Schowane są one w długich strączkach i swoimi wartościami odżywczymi porównywalne są do kakao, a nawet cenione wyżej od niego.

Karob, czyli znany nam z legend chlebek świętojański należy bardzo długo żuć, aby poczuć jego słodki smak. Drzewo karobowe pochodzi najprawdopodobniej z Azji Mniejszej (Syria, Arabia, Palestyna), gdzie uprawiane jest już od 3000 lat. W Europie pola karobu można znaleźć głównie w Grecji, na Sycylii i na Cyprze.

Innymi nazwami stosowanymi dla tej rośliny są: drzewo karobowe, chlebek świętojański, szarańczyn strąkowy, carob i ceratonia.

Karob w przemyśle spożywczym występuje głównie w postaci proszku i wykorzystywany jest jako substytut czekolady, gdyż wygląda oraz smakuje tak jak ona. Nie zawiera on jednak kofeiny oraz teobrominy i kwasu szczawiowego, który uniemożliwia wchłanianie się wapnia do organizmu.

Karob to nieocenione źródło białka, żelaza, magnezu, fosforu, wapna i węglowodanów. Te wszystkie składniki odżywcze potrzebne są o prawidłowego funkcjonowania organizm ludzkiego, zwłaszcza u kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci, ludzi w podeszłym wieku czy rekonwalescentów.

Jakie właściwości ma karob?

  • ma działanie antystarzeniowe, działające jak antyutleniacz,
  • poprawia trawienie,
  • posiada właściwości wykrztuśne, co może mieć szczególne znaczenie dla długoletnich palaczy, pozwalając wykrztuszać im wydzielinę z płuc,
  • jeśli spożywa się ją regularnie, to może ona zapobiegać rakowi płuc,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi i co ważne – nie zawiera tzw. złego cholesterolu (LDL),
  • leczy biegunkę, zmniejszając jej dolegliwości,
  • może być stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym przede wszystkim refluks żołądkowo-przełykowy,
  • zawiera substancję czynną, przeciwdziałającą astmie i niwelującą objawy alergii,
  • kryje w sobie witaminę E, stosowaną w leczeniu grypy, kaszlu, a także niedokrwistości,
  • dzięki zawartemu w nim kwasowi galusowemu chlebek świętojański stosowany jest jako lek na polio,
  • karob polecany jest również osobom z wysokim ciśnieniem, gdyż nie zawiera kofeiny,
  • działa przeciwbólowo, antyalergicznie, antyseptycznie, antybakteryjnie, antywirusowo, gdyż ma w sobie kwas galusowy i garbniki,
  • jest on bogaty w fosfor i wapń, co też pozwala na wykorzystywanie go w walce z osteoporozą

Z karobu wytwarzane są takie produkty spożywcze jak: sok, zwany kaftanem, syrop (także i przeciwkaszlowy), naturalny krem karobowy, cukierki, czekoladki, wina, lecznicze likiery oraz karob w proszku (tzw. mączka chleba świętojańskiego), dodawany do ciast czy napojów. Stosowany jest przez wegan jako zamiennik kakao, kawy oraz czekolady. Strąki i ziarna karobu stanowią również podstawę diety zwierząt przebywających w ZOO.

4 Komentarzy

  1. Kiedy bylam mala,moja mam kupowala mi chlebek swietojanski,tak do przegryzania.teraz znalazlam go w karmie dla krolikow i przypomnialam sobie smak dziecinstwa.Nie wiedzialam,ze ma dobroczynny wplyw na zdrowie.Dziekuje za obszerna wiedze.

  2. Dziekuje za informacje o chlebku swietojanskim.Wlasnie bylam na wycieczce w Chorwacji i kupilam od starszej kobiety ktora bardzo wychwalala te rosline.
    Widze, ze mozna rowniez uzyc te pestki, chyba trzeba je zmielic…pozdrawiam

  3. Totalne nieporozumienie na temat „złego” cholesterolu LDL. LDL to lipidy o niskiej gęstości, które transportują cholesterol z wątroby w takim samym celu, w jakim straż pożarna spieszy do gaszenia pożaru, a także do syntezy enzymów i hormonów, do przyswajania witaminy D, itp. Brak lub bardzo niski poziom cholesterolu to agonia i śmierć. Rzekomo dobry cholesterol HDL to lipidy transportujące niewykorzystany cholesterol z powrotem do wątroby. I tyle podstawowej, rzetelnej wiedzy na ten temat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *